Θύματα του covid 15 εκατομμύρια – Στοιχεία απο το ΠΟΥ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά 15% τον αρχικά εκτιμώμενο αριθμό θανάτων, σε μια περίοδο δύο ετών.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία αρκετών χωρών αποκλίνουν από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αναφερθεί επίσημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4,5 εκατομμύρια θάνατοι.
Μόνον στην Ινδία, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δηλαδή δεκαπλάσιος αριθμός από αυτόν που δίνουν τα επίσημα στοιχεία – και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από Covid παγκοσμίως.
Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, λέγοντας ότι έχει «αμφιβολίες» για τη μεθοδολογία του ΠΟΥ, αλλά άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια με τον ΠΟΥ συμπεράσματα, σχετικά με την κλίμακα των θανάτων στη χώρα. Στις εκτιμήσεις του, ο ΠΟΥ λαμβάνει υπόψη τα ποσοστά θνησιμότητας στην εκάστοτε περιοχή σε περιόδους σχετικής «κανονικότητας» δηλαδή προ κορωνοϊού και τα συγκρίνει με τα τωρινά. Ο ΠΟΥ συνυπολογίζει, επίσης, τους θανάτους που δεν οφείλονται άμεσα στον Covid, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως η έλλειψη πρόσβασης πολλών ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στην πανδημία. Ακόμα και έτσι, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων οφείλονταν άμεσα στον κορωνοϊό.

Κοινοποίησε