Η απουσία Βρεττανών και Ισραηλινών τουριστών γονάτισε την Πάφο- Κλείνουν ξενοδοχεία την επόμενη εβδομάδα

Εκτός από ξενοδοχεία που δεν επαναλειτούργησαν για την Καλοκαιρινή σεζόν κλειστά παραμένουν και δεκάδες κέντρα αναψυχής και εστιατόρια στις τουριστικές περιοχές Πάφου – Γεροσκήπου και Πέγειας. Η απουσία τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττει ιδιαίτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις της Πάφου οι οποίοι εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες τουριστικές περιοχές. Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από το φθινόπωρο του 2019 όταν έκλεισαν για την χειμερινή σεζόν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων ετοιμάστηκαν να τις επαναλειτουργήσουν όμως οι εξελίξεις με την πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς τους. Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας οι προοπτικές να ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις έστω και τον Σεπτέμβριο καθίστανται αβέβαιες. Η εικόνα στις παραλίες μπροστά από τα ξενοδοχεία στις τουριστικές περιοχής Πάφου και Γεροσκήπου είναι αποκαρδιωτική.
χαμηλές πληρότητες
Για τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν και ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία οι πληρότητες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία τους. Απλώς όπως σημειώνουν παράγοντες της Πάφου οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις ζημιές τους με τις κρατήσεις από Κύπριους επισκέπτες και την κρατική επιδότηση για την απασχόληση των ξενοδοχοϋπάλληλων. Εκτός από την απουσία των Βρετανών στην Πάφο στοίχισε και αναστολή των αφίξεων από το Ισραήλ από το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί μια δυναμική που διατηρούσε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες σε λειτουργία ολόχρονα. Αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση με τις αφίξεις από την Βρετανία και το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα τότε πριν από το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να βάζουν λουκέτο πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην Πάφο εκτοξεύοντας την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.

Χαμόγελα στην Πόλη
Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζουν οι τουριστικές περιοχές Πάφου – Πέγειας κα Γεροσκήπου στην Πόλη Χρυσοχούς επικρατεί ικανοποίηση. Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων βλέπουν τις κρατήσεις να επεκτείνονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα για τον Αύγουστο όλα τα τουριστικά καταλύματα είχαν πληρότητα σχεδόν όλες τις ημέρες 100%. Τον Ιούλιο οι πληρότητες με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα κυμαίνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά ήταν σχετικά ικανοποιητική η κίνηση. Το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς παρουσιάζει αυτή την εικόνα διότι στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και τους ημερήσιους ξένους επισκέπτες. Η πανδημία όχι μόνον δεν επηρέασε αρνητικά τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής αλλά πολλές από αυτές τις βοήθησε να ανακάμψουν.

Κοινοποίησε