Πρωτεία της Πάφου στη χρήση μεθαμφεταμίνης- Αυξήθηκε η χρήση μετά το lockdown

Στην Ευρώπη, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η μείωση της χρήσης ουσιών που παρατηρήθηκε στη διάρκεια των πρώτων εγκλεισμών, λόγω πανδημίας, ανατράπηκε ταχύτατα με τη χαλάρωση των μέτρων τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων αναφέρει η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά του 2021, η οποία παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη – μέλη, με την Κύπρο, το 2019, να καταγράφει πέντε θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Στην Κύπρο σχετική συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και ο Πρόεδρός της Χρίστος Μηνά. Η 1η μέτρηση για τη χρήση ουσιών εξάρτησης στην Κύπρο έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown μεταξύ των ημερομηνιών 21-27/04/2020 και η 2ημέτρηση μετά το lockdown κατά τις ημερομηνίες 14 με 20/07/2020.
Από την 1η μέτρηση διαπιστώθηκε ότι η χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ μετά το lockdown, αυξήθηκε σημαντικά σε Λευκωσία και Αγία Νάπα.
Οι συγκεντρώσεις μεθαμφεταμίνης κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν πολύ υψηλές στην Πάφο ενώ και Λάρνακα και Αγία Νάπα, επίσης παρουσίασαν συγκεντρώσεις. Μετά το lockdown, μειώθηκε η συγκέντρωση μεθαμφεταμίνης σε όλες τις πόλεις.
Η χρήση χαπιών Ecstasy κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν πολύ χαμηλή σε όλες τις πόλεις ενώ μετά αυξήθηκε σε Λευκωσία και Αγία Νάπα. Οι συγκεντρώσεις κάνναβης κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν πολύ μικρές και επομένως δεν μπορούσαν να εμφανίσουν τιμές ενώ μετά το lockdown η συγκέντρωση της κάνναβης αυξήθηκε κυρίως σε Λευκωσία και Αγία Νάπα. Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι μεταξύ των ημερομηνιών 21-27/04/2020 οι συγκεντρώσεις Ecstasy και κοκαΐνης στην Κύπρο ήταν μικρές, ενώ αντίθετα ήταν πολύ μεγάλες οι συγκεντρώσεις μεθαμφεταμίνης, κυρίως στην Πάφο.

Κοινοποίησε