Νέες αθλιότητες – Η Αρχιεπισκοπή κατεδάφισε διατηρητέα

Λόγους δημόσιας ασφάλειας επικαλέστηκε ο Πολιτικός Μηχανικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να δικαιολογήσει την κατεδάφιση των τεσσάρων, διατηρητέων κτιρίων επί της οδού Ισοκράτους που ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου και γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό. Αυτό ανέφεραν πηγές από τον Δήμο Λευκωσίας, που ήδη διενεργεί έρευνα αναφορικά με τη θέση της Ιεράς Αρχιεπισκόπής ότι τα κτίρια ήταν επικίνδυνα κάτι όμως που “δεν έχει επιβεβαιωθεί” σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Και σημειώνει ότι η Δημοτική Μηχανικός του Δήμου Λευκωσίας έχει αποστείλει επιστολή προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην οποία αναφέρει ότι η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων έγινε αυθαίρετα και παράνομα. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι με την ενέργεια αυτή καταργούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες για ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και οι αναφερόμενες άδειες τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμιλλής έκανε λόγο για “σωρευτικό έγκλημα” καθώς πρόκειται για τέσσερις διατηρητές κατοικίες, που ήταν όρος για ανοικοδόμηση της περιοχής και ο οποίος έχει παραβιαστεί. 
“Θα πρέπει και αυτές οι οικοδομές και άλλες που έχουν κατεδαφιστεί παράνομα, να επανελθουν σύμφωνα με τις προνοιες της Πολεοδομίας.”
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναφέρει σε γραπτή δήλωση ότι “μόνο πλήγμα για τον πολιτισμό μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στη Λευκωσία. “Οι τέσσερις οικοδομές που βρίσκονταν επί της οδού Ισοκράτους, πλησίον της Αρχιεπισκοπής, κατεδαφίστηκαν σήμερα το πρωί, με την ιδιοκτήτρια Αρχιεπισκοπή να παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της νομοθεσίας για τις διατηρητέες οικοδομές. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την κατεδάφιση των κτηρίων, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους φορείς ζητώντας εξηγήσεις για την ενέργεια της Αρχιεπισκοπής και για τις οποίες θα επανέλθουμε. Από τα πέντε συνολικά διατηρητέα κτήρια, τα τέσσερα έγιναν ερείπια για λόγους που μόνο η Αρχιεπισκοπή γνωρίζει. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες αυθαίρετων ενεργειών του Αρχιεπίσκοπου.”

Σε ανακοίνωση ο Δήμος Λευκωσίας εκφράζει λύπη και επισημαίνει ότι για την κατεδάφιση δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια.

“Η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο Δήμος διερευνά σε βάθος και θα ενημερώσει ανάλογα.”

Κοινοποίησε