Τα τρία φιλόδοξα εμβόλια- Αισιόδοξες εξελίξεις στη μάχη κατά της πανδημίας

Τρία πειραματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού – μέχρι στιγμής-στη μάχη κατά της πανδημίας . Πρώτο ανακοινώθηκε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer το οποίο συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech, δεύτερο το ρωσικό Sputnik V και τελευταίο, αυτό της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.
Εμβόλιο Pfizer και BioNTech
Την περασμένη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε πώς το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech έχει αποτρέψει περισσότερο από το 90% των μολύνσεων στην μελέτη. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ενδιάμεση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 94 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή που προσβλήθηκαν με κορωνοϊό. Η προστασία επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, η οποία αποτελείται από δυο δόσεις.
Για την επιβεβαίωση του ποσοστού επιτυχίας, η Pfizer θα συνεχίσει τη δοκιμή μέχρι να υπάρξουν 164 περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Εάν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του δεν αλλάξουν και εφόσον η μελέτη που διεξάγει η Pfizer δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πλέον στα χέρια του ένα κρίσιμης σημασίας “όπλο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Εμβόλιο από Sputnik V
Δυο ημέρες μετά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την Ρωσία κατά του κορωνοϊού έδειξαν πώς είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κορωνοϊό.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 μετέχοντες στις δοκιμές και οι οποίοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο στηρίζει το εμβόλιο και θα το εμπορεύεται παγκοσμίως.

Η λεγόμενη δοκιμή της Φάσης III του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya, πραγματοποιήθηκε σε 29 κλινικές σε όλη τη Μόσχα και θα περιλαμβάνει 40.000 εθελοντές συνολικά, με το ένα τέταρτο εξ αυτών να λαμβάνει εικονικό φάρμακο (placebo). Οι πιθανότητες εμφάνισης κορωνοϊού ήταν 92% χαμηλότερες μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με Sputnik V, από εκείνους που έλαβαν το placebo, αναφέρει το RDIF.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί απόκριση με δύο δόσεις που χορηγούνται με απόσταση 21 ημερών η κάθε μία, με βάση διαφορετικούς ιογενείς φορείς που συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα: τους ανθρώπινους αδενοϊούς Ad5 και Ad26.

Εμβόλιο από Moderna
Χθες Δευτέρα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έκανε με τη σειρά της γνωστό πώς το πειραματικό εμβόλιο που παράγει κατά του κορωνοϊού έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες.

Η έρευνα -που βρίσκεται στη φάση 3- πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στα υπόλοιπα άτομα χορηγήθηκε πλασίμπο.

Η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα Covid-19. Από αυτά τα άτομα, μόνο τα πέντε είχαν εμβολιαστεί, ενώ τα υπόλοιπα 90 είχαν λάβει το πλασίμπο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, υπήρξαν και 11 άτομα τα οποία ασθένησαν σοβαρά από Covid-19 και κανένα από αυτά δεν είχε εμβολιαστεί.

Η έρευνα συνεχίζεται και η Moderna τονίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να διαφοροποιηθούν καθώς εντοπίζονται και ερευνώνται όλο και περισσότεροι ασθενείς, ενώ, είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διάρκεια της προστασίας από τον κορωνοϊό.

Κοινοποίησε