Θα νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, λέει ο Κούσιος

Θα νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, λέει ο Κούσιος

Θα νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας από τον κορωνοϊό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, προσθέτοντας, παράλληλα, πως “εφόσον η εξάπλωση είναι ελεγχόμενη μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε”.

“Θα υπάρξουν πολλά άλλα κρούσματα, θα νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας. Εφόσον η εξάπλωση είναι ελεγχόμενη μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», είπε ο Εκπρόσωπος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο για να συζητηθεί και να εγκριθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, όπως αυτό προτείνεται από τα αρμόδια Υπουργεία.

Το πρόγραμμα, σημείωσε, “θα περιλαμβάνει στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων και σε αυτό εντάσσεται η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, η μη αύξηση της ανεργίας, το επίπεδο των απολαβών των εργαζομένων που θα επηρεαστούν, στήριξη των γονέων που αναγκαστικά θα απέχουν από την εργασία τους για να προσέχουν τα παιδιά τους αφού δεν έχουν πολύ-υποστηρικτικό περιβάλλον”.

Πρόσθεσε πως “θα υπάρξει ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά και της παροχής κρατικής ενίσχυσης σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πλήττονται”.

Τονίζω ότι, όπως αξιολογείται, είναι ένα θαρραλέο και μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που αξιολογείται ως το μεγαλύτερο στην ΕΕ από αυτά που γνωρίζουμε, είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε πως “η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των λεπτομερειών για τη δημοσιονομική στήριξη οφειλόταν και οφείλεται στο γεγονός ότι θα έπρεπε να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των πολιτικών κομμάτων και στη συνέχεια οι ειδικοί να το αξιολογήσουν για να μπορέσουμε να έχουμε το τελικό πακέτο”.

Ο Εκπρόσωπος ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για τη συμμετοχή και συνδρομή τους στις συναντήσεις που έχουν γίνει με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και να ευχαριστήσω και τα πολιτικά κόμματα για τη συμμετοχή και στήριξη τους, καθώς και για τις προτάσεις τους.

Ερωτηθείς για το κόστος του πακέτου δημοσιονομικής στήριξης, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε τη συζήτηση αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και να είστε βέβαιοι ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα αναλύσουν το πακέτο και θα δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει».

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως “κύριος στόχος και σκοπός είναι η προστασία του λαού μας. Το πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία του λαού από την πανδημία του κορωνοϊού. Για αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε με το διάγγελμά του χθες βράδυ τα νέα μέτρα”.

Επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων και των συμβουλών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΚΛΝ) και της επεξεργασίας των ειδικών συμβούλων και υπηρεσιακών του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Κούσιος είπε πως η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων, ανάλογα πάντοτε με τις εξελίξεις και την επιδημιολογική εικόνα την οποία θα έχουμε στην Κύπρο.

Ο Εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει κανένας να αναμένει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού. “Αντίθετα, θα υπάρξει. Η σημασία είναι αυτή η εξάπλωση να είναι ελεγχόμενη. Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης”, ανέφερε.

Είπε πως “πέραν ενός ορφανού κρούσματος που είχαμε στην Πάφο για το οποίο έχουν γίνει οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, όλα τα άλλα κρούσματα που είχαμε, στο σύνολο 21 μέχρι στιγμής, ήταν είτε εισαγόμενα που έχουν εντοπιστεί κατά την είσοδο συγκεκριμένων επιβατών φορέων στο αεροδρόμιο είτε έχουν προκύψει σε άτομα, τα οποία βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση. Αυτό σημαίνει έλεγχος της κατάστασης”, είπε.

Επεσήμανε πως εφόσον εξάπλωση είναι ελεγχόμενη δεν πρέπει να ανησυχήσει ο λαός μας.

Συνέχισε λέγοντας πως “αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή επικαλούμαι την ευαισθησία και την υπευθυνότητα του λαού μας”, για να τονίσει πως “πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον, να υποστηρίξουμε την οικογένεια μας, τη μητέρα, τον πατέρα, τον παππού μας, τη γιαγιά μας, τα αδέλφια μας, τον γείτονα μας, όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας. Η υπευθυνότητα μας είναι εκείνη που θα εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν το σύστημα μπορεί να αντέξει τον έλεγχο αυτών που επιστρέφουν στην Κύπρο κυρίως του μεγάλου αριθμού φοιτητών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ναι, το σύστημα μπορεί να αντέξει. Δεν έχει ληφθεί αυτή η απόφαση χωρίς τη γνώμη των ειδικών. Εναπόκειται, από κει και πέρα, στην ευαισθησία των φοιτητών μας να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας”.

Πρόσθεσε πως “όσοι από τους φοιτητές μας επιλέξουν να έρθουν στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τεθούν σε αυτοαπομόνωση. Θα πρέπει, επίσης, όσοι εξαιρούνται να γνωρίζουν ότι θα εφαρμοστούν οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Δεν εξαιρείται κανένας”.

Σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν για ένα κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση την πατρίδα μας, να απαγορεύσουμε στους πολίτες να έρθουν στα σπίτια τους. “Δεν είμαστε ένα κράτος χωρίς ευαισθησίες, δεν είμαστε ένα κράτος απολυταρχικό. Αντίθετα, είμαστε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος και πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Πολίτες μας είναι και οι φοιτητές μας», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει απόψεις που φέρονται να υποστηρίζουν το κλείσιμο εμπορικών κέντρων και εστιατορίων ως ένα πιο δραστικό μέτρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα λαμβάνονται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Ακολουθούμε τις γνώμες και συμβουλές των ειδικών. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι άλλες χώρες, με σοβαρότερα προβλήματα, δεν έχουν πάρει τέτοια δραστικά μέτρα. Και πρέπει να σημειώσω ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που πήρε τα πλέον δραστικά μέτρα και εάν παραστεί ανάγκη ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αξιολογήσεις που θα γίνουν από το επιστημονικό προσωπικό, με τη συνδρομή του ΠΟΥ και του ΕΚΛΝ, ναι θα υπάρξουν και άλλα περαιτέρω μέτρα”, ανέφερε.

Κληθείς να αναφερθεί στις ενέργειες του ψευδοκράτος για κλείσιμο οδοφραγμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει πέραν του να προβεί στην παρατήρηση ότι «δεν είδα ανάλογες αντιδράσεις από αυτούς που αντέδρασαν για το κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίθετα, υπήρξε απόλυτη σιωπή στο θέμα».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα κατεχόμενα και αν υπήρξε ενημέρωση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είχαμε ενημερωθεί για τα πρώτα μέτρα που αφορούσαν τα σημεία διέλευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μετά μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί. Όταν λήφθηκαν τα επόμενα μέτρα δεν υπήρξε, εξ όσων γνωρίζω, ενημέρωση», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλα τα κόμματα είχαν προσκληθεί και ήταν παρόντα στις συνεδρίες που έγιναν με τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και υπήρξε συνδρομή και των πολιτικών κομμάτων με προτάσεις και σας παραπέμπω στις δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που έγιναν αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

“Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απορία μου για το γεγονός ότι, παρά τις αρχικές τους θέσεις, παρά την εξαγγελία των μέτρων, παρά το γεγονός ότι είπαμε ότι χρειάζονται κάποιες μέρες για να ολοκληρωθεί και να αξιολογηθεί το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, τυγχάνουμε κριτικής που δεν δικαιολογείται”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή που βρισκόμαστε χρειάζεται σύμπνοια, ομοψυχία και κοινή αντιμετώπιση. Ο ιός δεν ξεχωρίζει, όχι μόνο πατρίδες και χώρες, αλλά ούτε σε ποιο πολιτικό κόμμα βρισκόμαστε. Εδώ το πρόβλημα είναι πέραν από παγκόσμιο, πρόβλημα της χώρας μας. Και σαν τέτοιο πρέπει να το δούμε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί και δεν είναι καιρός ούτε για πολιτικούς λόγους ούτε για πολιτικές εξάρσεις ούτε για αντιπολιτευτικές τάσεις. Όλα όσα έχω δει στις σημερινές ανακοινώσεις των κομμάτων είχαν συζητηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και σας παραπέμπω ξανά στις δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων», ανέφερε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε