Τηλεδιάσκεψη των 27 για COVID19: Δέσμευση για στήριξη της οικονομίας και περιορισμό της εξάπλωσης

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο που διαθέτουν για να περιορίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊου, κατά την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη υπό τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα οι 27 δεσμεύθηκαν για ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Επιπλέον θα λάβουν μέτρα για την παροχή ρευστότητας και για τη στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε για το συντονισμό των ενεργειών που θα αναληφθούν και θα φέρει προτάσεις πριν από τη Δευτέρα οπότε συνέρχεται το Eurogroup. Η Φον Ντερ Λάιεν ανήγγειλε και ένα επενδυτικό ταμείο 25 δισ. ευρώ για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, και για αυτό το σκοπό θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5δισ. ευρώ από την υπάρχουσα ρευστότητα (διαρθρωτικά ταμεία). Το ταμείο θα έχει τον τίτλο “corona-fund”.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωσε ότι παρά τις εξελίξεις οι 27 σκοπεύουν να διεξάγουν την επόμενη Σύνοδο κανονικά στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα.

Επιπλέον ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι 27 συμφώνησαν σε 4 προτεραιότητες, εκ των οποίων η 4η ήταν η οικονομία. Η πρώτη είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, με αναλογικά μέτρα, χωρίς υπερβολικές επιπτώσεις στην οικονομία. Οι 27 συμφώνησαν σε καθημερινή ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ άλλων μέσω των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Ειδικά για τα μέτρα που αφορούν συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θέμα για το οποίο δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να αναλύει την κατάσταση και να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία και κάθε μη δικαιολογημένο σχετικό εμπόδιο στην κοινή αγορά θα πρέπει να αφαιρείται.

Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους 27, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι τελευταίες ημέρες κατέδειξαν ότι ο ιός εξαπλώνεται σε όλα τα Κράτη Μέλη και αυτό είναι θέμα όλων μας. “Επιτρέψτε μου πρώτα να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όλους τους πολίτες που έχουν πληγεί από αυτή την ασθένεια και, ειδικότερα, τη συμπαράστασή μας για την Ιταλία και τον συνάδελφό μας Giuseppe, του οποίου η χώρα έχει πληγεί περισσότερο σκληρά και όπου τα μέτρα απαιτούν σοβαρές προσωπικές θυσίες από τους Ιταλούς “, σημείωσε.

“Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, τόσο όσον αφορά την νόσο όσο και τις ευρύτερες οικονομικές της συνέπειες. Θα ήθελα να προτείνω τη διάρθρωση της συζήτησής μας σε τέσσερα διαφορετικά θέματα”, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Πρώτον, πώς να περιοριστεί η εξάπλωση και συμφωνία με βασικές αρχές. “Η προτεραιότητα, ως επικεφαλής των πολιτών μας, είναι να ενεργούμε με βάση την επιστήμη και τις ιατρικές συμβουλές και να προσπαθούμε να σεβαστούμε την αρχή της αναλογικότητας”, σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ.

“Το δεύτερο ερώτημα, νομίζω, το οποίο είναι σημαντικό είναι πώς να διασφαλιστεί η παροχή ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών προϊόντων. Και εδώ πιστεύω ότι ίσως η Κομισιόν μπορεί να είναι χρήσιμη και μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο προκειμένου να προσπαθήσει να συντονίσει όλες τις προσπάθειες και να προσπαθήσει να υποστηρίξει τα διάφορα Κράτη Μέλη”, σημείωσε.

“Το τρίτο σημείο είναι η έρευνα και πώς είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από εταιρείες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει εμβόλιο και να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό”, συμπλήρωσε.

“Το τέταρτο σημείο: οι οικονομικές συνέπειες. Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να συνεργαστούμε με τον Mário Centeno, ο οποίος είναι μαζί μας απόψε, με την Κομισιόν, πιθανώς και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσορίζοντας στην τηλεδιάσκεψη την Christine Lagarde για την ΕΚΤ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε