Ομόφωνη στήριξη σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο από τους 27 Υπουργούς Εσωτερικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία, “οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν παρομοίως”, όπως σχετικά καταγράφεται σε δήλωση του Συμβουλίου. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Οι 27 συζήτησαν “αποκλειστικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν για προώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται “ομόφωνα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, “πέραν από την ανάδειξη των ευθυνών της Τουρκίας, παρουσίασε την επικρατούσα κατάσταση στη Κύπρο με την δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποδεδειγμένα υποκινούνται από την Τουρκία και διοχετεύονται στη Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων.”

Τονίζεται δε ότι “η Σύνοδος κατέληξε σε Κοινή Δήλωση η οποία, πέραν από την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, καταδικάζει έντονα την από μέρους της Τουρκίας εκμετάλλευση του μεταναστευτικού για την εξασφάλιση πολιτικών ωφελημάτων”.

“Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται η ενότητα επικρατεί”, δήλωσε σχετικά ο Αντιπροέδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος για το μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον σχολίασε πως σήμερα το Συμβούλιο έδωσε την εικόνα μιας “οικογένειας” και κατέστη από πεδίο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν σε πεδίο σύμπνοιας.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε