Η εθνική στρατηγική για τουρισμό υλοποιείται, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού στο συνέδριο ΠΑΣΥΞΕ

Η υλοποίηση της εθνικής στρατηγική για τον τουρισμό έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό «σημαίνει ότι ξεκινούν οι μάχες», ανέφερε την Τρίτη ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Στις σταθεροποιητικές τάσεις στο τουρισμό κατά τη χρονιά που πέρασε αναφέρθηκε από την πλευρά του Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ενώ εισηγήθηκε δέκα στοχευμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων στον τουρισμό.

Μιλώντας από το βήμα του 42ου Ετήσιου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου και της 28ης Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών, που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Περδίος είπε ότι «πολλοί θα ενοχληθούν που το Υφυπουργείο αναφέρεται και ενδιαφέρεται για την κατάργηση των πλαστικών καρεκλών, την απαγόρευση της χρήσης αλκοόλ σε δρόμους, πεζοδρόμους και πλατείες, την απαγόρευση της πώλησης του αερίου γέλιου».

Ανέφερε επίσης ότι ο ρόλος του Υφυπουργείου δεν είναι απλά για διαφήμιση, αλλά «για να έχει οριζόντιες αρμοδιότητες και να μπορεί να πολεμά για τον πιο σημαντικό τομέα της χώρας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον τουρισμό» που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ.

Ο κ. Περδίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Υφυπουργείου και τους τέσσερεις βασικούς στόχους που τέθηκαν το 2019. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μετάβαση από τον ΚΟΤ στο Υφυπουργείο, στη διαχείριση μιας δύσκολης τουριστικής χρόνιας λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και των εξελίξεων στον αεροπορικό τομέα, στην ανάπτυξη νέων αγορών και στην εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στον τουρισμό από το Ισραήλ, αλλά και μια «ενδιαφέρουσα αύξηση» από την Ουκρανία. Είπε ακόμη ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το ερχόμενο καλοκαίρι η Κύπρος θα έχει 35 δρομολογημένες πτήσεις την εβδομάδα από τη Γερμανία. «Αν όλα πάνε καλά, θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα από τη Γερμανία μπορούν να είναι και καλύτερα» από το 2019 και το 2018, είπε και αναφέρθηκε στη συνεχή συνεργασία με την Hermes Airports.

Σε σχέση με την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ολιστικό πλάνο, ενώ σημείωσε ότι στην περιβαλλοντική μελέτη που θα γίνει το επόμενο διάστημα, θα καταγραφούν και τα οφέλη του τουρισμού σε σχέση με το κόστος.

Ο κ. Περδίος ευχαρίστησε για την προσφορά του και τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρία Ιωάννιδη, ο οποίος αποχωρεί στο τέλος της χρονιάς μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας στον τουρισμό.

Την εκτίμηση ότι η πορεία σταθεροποίησης και διόρθωσης που ακολουθεί ο τουρισμός μετά τις αυξήσεις ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων θα συνεχιστεί και φέτος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης.

Όπως είπε, οι επιδόσεις του 2019 για την τουριστική βιομηχανία κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνες του 2018, με τις αφίξεις κατά το περασμένο έτος να προσεγγίζουν τα 4 εκ. , καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1%. Ανέφερε επίσης ότι σταθεροποιητική τάση ακολούθησαν και τα έσοδα, τα οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα κλείσουν τη χρονιά με μικρή μείωση έναντι της επίδοσης του 2018.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκρατηθούν οι αφίξεις από την Βρετανία και να αντιμετωπιστεί το κενό που δημιούργησε η πτώχευση της Thomas Cook. «Η συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία Condor για δρομολόγηση 8 εβδομαδιαίων πτήσεων προς το αεροδρόμιο Πάφου από τέσσερα αεροδρόμια της Γερμανίας, σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τη ρωσική αγορά, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπερβούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο στόχος της αύξησης των τουριστικών αφίξεων στα πέντε εκατομμύρια μέχρι το 2030 θα επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης στοχευμένων μέτρων. Ο κ. Λοϊζίδης πρότεινε έναν «δεκάλογο» μέτρων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού παντός καιρού, τη διερεύνηση νέων αγορών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στη χώρα.

Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη προώθησης μεγάλων έργων υποδομής, την αισθητική βελτίωση των τουριστικών προορισμών και την επίσπευση του νέου brand της Κύπρου. Ο κ. Λοϊζίδης είπε επίσης ότι «θέλουμε περισσότερη Κύπρο» στο τουριστικό προϊόν μας, ενώ μίλησε και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των τουριστικών μονάδων.

Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, προσθέτοντας ότι παρά τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στον τουρισμό, υπάρχουν και θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει βελτίωση.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ευγενίου ανέφερε ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία και τουριστικός κλάδος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Σημείωσε ιδιαίτερα τα αποτελέσματα κατά τα τελευταία χρόνια, όπου η σταθερή και ουσιαστική, όπως είπε, ανάπτυξη του τομέα, με τις αφίξεις των τουριστών να καταγράφουν συνεχή αύξηση, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, υπήρξε καταλυτική στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

«Διανύουμε περίοδο σταθεροποίησης μετά τα διαδοχικά ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων» συνέχισε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην αύξηση του ανταγωνισμού, στην εμφάνιση νέων τουριστικών προορισμών και την δυναμική επάνοδο παραδοσιακών ανταγωνιστικών προορισμών τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας τέλος για την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, είπε ότι «αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και έναν οδικό χάρτη για να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση της στρατηγικής, κατέληξε.

Ο κ. Περδίος εγκαινίασε ακολούθως την 28ης Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών και περιηγήθηκε στα περίπτερα.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε