Η Κύπρος εξαιρετικά σημαντικός εταίρος στην περιοχή, λέει η ΥΠΕΞ της Νορβηγίας

Το Όσλο θεωρεί την Κύπρο ως έναν εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στην περιοχή, λόγω του γεφυροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει μεταξύ Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Soreide.

Η κ. Soreide, που επισκέπτεται την Κύπρο, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό της, Νίκο Χριστοδουλίδη, και συζήτησαν για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Οι εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενέργειας και τουρισμού τέθηκαν επίσης κατά τη συνάντηση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφτηκε το Όσλο τον περασμένο Νοέμβριο και η συνάντηση των δύο Υπουργών, την Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν η τρίτη κατά σειρά το τελευταίο εξάμηνο.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αγγίξαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι θέματα ευρωπαϊκού, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών».

Είπε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ – Νορβηγίας, καθώς και για αριθμό περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνέχισε, λέγοντας ότι ενημέρωσε την Νορβηγή ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, που, όπως είπε, αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι δυστυχώς επιζήμιες και για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ευχαρίστησε τέλος την κ. Soreide για την αποδοχή της πρόσκλησης να είναι μεταξύ των κύριων ομιλητών της εκδήλωσης «Γυναίκες στη διπλωματία» που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Ine Soreide είπε ότι με τον Κύπριο ομόλογό της επικεντρώθηκαν στη διεύρυνση των θεμάτων διμερούς συνεργασίας, αλλά και στη συνεργασία τους μέσω ΕΕ και πολυμερών οργανισμών.

Η ΥΠΕΞ της Νορβηγίας ανέφερε πως επισκέφτηκε μόλις την Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Χριστοδουλίδη για περιφερειακά θέματα, ιδιαίτερα σε σχέση με το σχέδιο των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή και την δυναμική που δημιουργείται στην περιοχή. «Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενή επαφή στις επόμενες εβδομάδες και μήνες» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός εταίρος στην περιοχή για τη Νορβηγία, τόσο λόγω του γεφυροποιητικού της ρόλου μεταξύ Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής, καθώς και λόγω της μακρόχρονης ιστορίας της και του γεγονότος ότι διατηρεί ένα καλό επίπεδο διαλόγου με όλους.

«Θέλω επίσης να σας επαινέσω για την παρουσίαση του πρώτου εθνικού σχεδίου δράσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια» συνέχισε η κ. Soreide, κάνοντας λόγο για «ορόσημο» και έναν τομέα στον οποίο επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την Υπουργό, Νορβηγία και Κύπρος διατηρούν επίσης στενές διμερείς σχέσεις δια μέσου των χορηγιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας, ύψους 11,5 εκ. ευρώ κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε