Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μέρκελ στη Μόσχα

Στην επίσκεψη Μέρκελ στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Πούτιν αναφέρονται σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως σημειώνουν, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κρίσεις της επικαιρότητας, με πρώτη την κατάσταση στη Λιβύη. Στο τέλος της συνάντησης η Καγκελάριος τόνισε ότι κάνει καλά να βρίσκει κανείς τα σημεία σύγκλισης και να τα συζητά από κοινού γιατί οι κρίσεις και οι διενέξεις, είτε στη Λιβύη είτε στη Συρία ή το Ιράν, μπορούν τελικά να επιλυθούν πάντοτε μόνο πολιτικά, όπως δήλωσε.

Η Καγκελάριος επαίνεσε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Όπως είπε η Καγκελάριος Μέρκελ, η κατάπαυση του πυρός θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα προς την πολιτική λύση, για την οποία προσπαθεί η γερμανική κυβέρνηση από καιρό στη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου.

«Συμφωνήσαμε ότι πολύ σύντομα από τώρα θα μπορέσουμε να προσκαλέσουμε σε διάσκεψη στο Βερολίνο», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε πως υπό την αιγίδα των ΗΕ πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα λιβυκά κόμματα «να έχουν μια αυτοκυρίαρχη,ειρηνική χώρα».

Ο Πούτιν –από την πλευρά του- εξέφρασε για μια ακόμα φορά εμφατικά τη στήριξή του στη σύσκληση αυτής της διάσκεψης.

Βασικά, τόνισε ο Πούτιν, θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν καταστροφικός μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης, επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος. Το ίδιο και στο θέμα εξελίξεων όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ, που έχει στόχο να οδηγήσει στην επίλυση της διένεξης για την ανατολική Ουκρανία, η Μέρκελκαι ο Πούτιν παρέμειναν αόριστοι στις δηλώσεις τους. Είπαν απλώς ότι θέλουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Το ίδιο και για το ζήτημα της Συρίας.

Πάντως, και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν για μια ακόμα φορά ξεκάθαρα υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου NordStreamII
.
Θα ολοκληρωθεί, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, είπε ο Πούτιν.

Εξάλλου, το περιοδικό Σπίγκελ αναφέρει πως η επίσκεψη της Μέρκελ στη Μόσχα – η πρώτη μετά από πέντε χρόνια – στέφθηκε από επιτυχία. Αυτή τουλάχιστον είναι η εντύπωση την οποία θέλουν να δώσουν και οι δύο πλευρές.

«Πρέπει να αποτραπεί το να ασκήσουν υπερβολικά πολλές χώρες έξωθεν επιρροή και να επισκιάσουν τα λιβυκά συμφέροντα», δήλωσε η Μέρκελ περιγράφοντας το νόημα της «Διαδικασίας του Βερολίνου», το οποίο θέλει να περάσει η γερμανική κυβέρνηση.

Το Σπίγκελ σημειώνει επίσης πως Μέρκελ και Πούτιν αναφέρθηκαν και στη Συρία και το Ιράν – τόσο η Μόσχα όσο και το Βερολίνο επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά και «κατά βάση έχουμε την ίδια γνώμη», είπε η Μέρκελ.

Αντίθετα, ωστόσο με τον Πούτιν, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην κατάρριψη ουκρανικού Μπόινγκ από ιρανικούς πυραύλους,λέγοντας ότι η ομολογία της Τεχεράνης αποτελεί «σημαντικό βήμα» για την αδυσώπητη διαφώτιση του δυστυχήματος.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε