Η πολιτική διαδικασία είναι ο μόνος δρόμος για τη Λιβυή, είπε ο Σαρλ Μισέλ στον Πρόεδρο της Αιγύπτου

Με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, Πρόεδρο της Αιγύπτου, στο Κάιρο, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με βασικό αντικείμενο την κατάσταση στη Λιβύη και το Ιράν.

Ο Πρόεδρος Μισέλ επανέλαβε ότι η πολιτική διαδικασία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και οι Λίβυοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του καθορισμού του μέλλοντος τους. Και οι δύο εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη διαδικασία του Βερολίνου και τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ που είναι καίριες για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Σχετικά με το Ιράν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία και επανέλαβε την έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Οι δύο πρόεδροι πραγματοποίησαν επίσης μια εποικοδομητική ανταλλαγή σχετικά με το σημερινό καθεστώς των διμερών σχέσεων και δήλωσαν ότι συμμερίζονται το στόχο της βιώσιμης σταθερότητας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Η ΕΕ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την υποδοχή προσφύγων στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Μισέλ έθιξε την κατάσταση όσον αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ κατανοεί την περίπλοκη κατάσταση όσον αφορά τις απειλές και τις προκλήσεις ασφάλειας, αλλά υπενθυμίζει τη σημασία του καθολικού σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σάσολι χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αναφέροντας πως είναι “το πρώτο θεμελιώδες βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

“Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εργαστεί σκληρά», ανέφερε και ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις που έδειξαν ενότητα, όπως είπε, προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Τώρα είναι απαραίτητο να παγιωθεί αυτό το αποτέλεσμα και να δρομολογηθεί, μετά από μήνες αδιεξόδου, ο διάλογος μεταξύ των μερών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση της Λιβύης”, σημείωσε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διευκόλυνση αυτού του ζητήματος”, τόνισε.

“Στόχος μας είναι μια σταθερή Λιβύη, δημοκρατική και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Δεν είναι για κανέναν παρά για τον λαό της Λιβύης να αποφασίσει για το μέλλον του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει το δικό της ρόλο”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε