Οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες

Με σκληρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, θέση που καταγράφηκε στο κοινό ανακοινωθέν, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι εργασίες της πενταμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης, ως άκυρα και κενά περιεχομένου, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν καταγράφεται ότι τα μνημόνια αυτά παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής.

Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε στην παρέμβασή του και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι τώρα η Τουρκία, με την απόφασή της να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, ουσιαστικά μεταφέρει τις προκλήσεις της στη Λιβύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επεσήμανε με τη σειρά του τη μεταφορά των προκλήσεων που επιχειρεί η Τουρκία, από το Αιγαίο και την Κύπρο προς την Λιβύη.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, χαρακτηρίζοντας τα μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη ως αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μίλησε για τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Κοινή άποψη των Υπουργών Εξωτερικών ήταν η ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση της κρίσης της Λιβύης, πάντοτε στα πλαίσια των προσπαθειών του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε