Η Γαλλία θα χρησιμοποιεί πλέον οπλισμένα UAVs εναντίον των τζιχαντιστών

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα οπλίσουν τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) τα οποία επιχειρούν ήδη εναντίον τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή του Σαχέλ.

Σε δηλώσεις της στο Παρίσι η Παρλί διευκρίνισε ότι αυτό αποφασίστηκε μετά την επιτυχή δοκιμή οπλισμένου UAV που είχε αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα. Τα τρία γαλλικά Reaper αμερικανικής κατασκευής, που από το 2014 διεξάγουν αποστολές συλλογής πληροφοριών, στο πλαίσιο της γαλλικής αποστολής Μπαρχάν, πλέον θα φέρουν οπλισμό, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν στην αχανή ζώνη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο.

Η Γαλλία θα μπει έτσι στο κλειστό κλαμπ των κρατών που χρησιμοποιούν οπλισμένα UAVs, στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το Ισραήλ. Τα UAVs του τύπου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μαχητικά σε αποστολές όπως η εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής, αλλά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε αποστολές όπως αυτές στο Σαχέλ, ιδίως ότι μπορούν πολύ “διακριτικά” και για μεγάλη διάρκεια (έχουν αυτονομία 20 ωρών) να εκτελούν αποστολές σε ύψη μεταξύ 7.000 και 13.000 μέτρων, εξήγησε Γάλλος ανώτερος αξιωματικός.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν το 2020 έξι επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Reaper, εφοδιασμένα με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους με GPS. Ο γαλλικός στόλος των UAVs αναμένεται να φθάσει τα 12 το 2025 και τα 24 το 2030.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση τζιχαντιστών εναντίον στρατοπέδου σε δυτική πόλη του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 71 στρατιωτικοί. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της χώρας. Στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, όπου τα σύνορα χαρακτηρίζονται πορώδη και οι κυβερνήσεις είναι από λίγο ως πολύ απούσες, η δράση τζιχαντιστών έχει μετατραπεί σε μάστιγα

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε